Pastinaak behoort tot één van de seizoensgroenten van januari en is één van de ‘vergeten groenten’. Vroeger werd deze groente veel gebruikt in de keuken. Tegenwoordig kennen veel mensen pastinaak niet, ze weten niet hoe het eruit ziet en hoe het smaakt.

Pastinaak kan vanwege de zoete smaak gegeten worden in plaats van aardappels. Je kunt er ook een ovenschotel of salade mee maken. Daarnaast kan je er friet van maken  of probeer deze heerlijke soep eens.

Pastinaak is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ook is deze wortel rijk aan vezels. Pastinaak beschermt tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Het heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Pastinaak kan ook ingezet worden bij Diabetes Mellitus, nierproblemen en reumatische klachten. Pastinaak heeft een vochtafdrijvende werking, hierdoor worden ook afvalstoffen sneller afgevoerd. De wortel bevat zeer weinig calorieën en verzadigde vetten.

Ingrediënten voor ongeveer 6-8 personen:
– 300 gram pastinaak
– 500 gram knolselderij
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1,5 liter bouillon (bijvoorbeeld groente- of rundvlees bouillon)
– Scheutje olijfolie

Optioneel:
– Peper naar eigen smaak
– Peterselie vers of gedroogd
– Een scheutje kookroom

Hoe maak je het?
– Was de pastinaak en verwijder oneffenheden. Snijdt de boven en onderkant eraf. Eventueel kan je de pastinaak schillen. Snijd de pastinaak in stukken.
– Schil de knolselderij en snijd in stukken.
– Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit in een grote soeppan de ui en knoflook aan in wat olijfolie.
– Voeg vervolgens de pastinaak en knolselderij toe en bak dit 5 minuten mee.
– Voeg 1,5 liter bouillon toe en laat het geheel 30 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer.
– Voeg naar eigen smaak peper en peterselie toe. Voeg eventueel wat kookroom toe. Let op, het toevoegen van de kookroom maakt de soep calorierijker.

 

 

 

 

 

Bronnen:
1. Brochure Vergeten Groenten. Wageningen UR.
2. 
De Geneeskracht van Pastinaak. Mens en gezondheid.
3. 
Pastinaak. Monique van der Vloed.