Heb je het Prikkelbare Darm Syndroom? Heb je klachten zoals buikpijn, buikkrampen, een wisselend ontlastingspatroon, winderigheid en/of een opgeblazen gevoel? Wellicht is het FODMAP dieet dan iets voor jou. Graag ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak van je klachten. Voeding kan namelijk van invloed zijn op je klachten. FODMAPs (bepaalde koolhydraatsoorten) zitten in voedingsmiddelen die we dagelijks binnen krijgen. Bijvoorbeeld in een aantal groentesoorten, sommige fruitsoorten en in een aantal graansoorten. Deze FODMAPs kunnen klachten veroorzaken. Het doel van dit dieet is om te onderzoeken welke FODMAP(s) door jouw lichaam goed opgenomen worden en welke FODMAP(s) het lichaam niet of niet goed opneemt. De niet of niet goed opgenomen FODMAP(s) kunnen darmklachten veroorzaken.

Het FODMAP dieet bestaat uit verschillende fasen.


Fase 1 – eliminatiefase

In de eerste fase van het dieet worden FODMAP-rijke voedingsmiddelen vervangen voor vergelijkbare FODMAP-arme voedingsmiddelen. Door de FODMAP rijke voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden, geef je je darmen rust. Als FODMAPs de boosdoeners zijn van je klachten, dan zal je tijdens de eliminatiefase duidelijk klachtenvermindering ervaren.

Fase 2 – herintroductiefase

Wanneer je klachten duidelijk verminderd zijn in de eerste fase, worden FODMAP-rijke voedingsmiddelen in stappen toegevoegd aan het voedingspatroon. In deze fase wordt uitgezocht hoe gevoelig je voor de verschillende FODMAPs bent.

Fase 3 – Way of Life

Wanneer je weet voor welke FODMAPs je gevoelig bent, dan kan je in het vervolg je voedingskeuzes hierop aanpassen. Darmklachten kunnen dan zoveel mogelijk voorkomen worden.

Wil je meer informatie over dit dieet?
error: Content is protected !!