Eerder schreef ik een blog over het verminderen van darmklachten middels aanpassingen in voeding en leefstijl. Het advies was o.a. om dagelijks voldoende te drinken (minstens 1,5 liter) en om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezelrijke producten zijn o.a. groente, fruit en volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Klik hier om de blog te lezen.

Mochten uw klachten met deze adviezen niet (voldoende) verminderen, dan kan u overwegen om het FODMAP dieet te volgen. Dit is een dieet dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het dieet kan ook ingezet worden bij Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Circa 75% van de mensen die het FODMAP dieet volgen ervaren klachtenvermindering.

PDS is een veelvoorkomende chronische darmaandoening, waarbij de functie van het maag-darmkanaal is verstoord, met name in de dikke darm. Buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting (diarree en/of verstopping), opgezette buik en winderigheid zijn klachten die mensen met PDS ervaren. Voeding is van invloed op de klachten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen klachten verergeren, terwijl anderen de klachten kunnen verminderen.

FODMAPs zijn koolhydraten (suikers) die niet of niet goed opgenomen worden in de dunne darm. De niet opgenomen koolhydraten komen in de dikke darm terecht. In de dikke darm worden de koolhydraten door de darmbacteriën gefermenteerd, waardoor klachten kunnen ontstaan. Er zijn vijf verschillende FODMAP’s/koolhydraten, die klachten kunnen veroorzaken. Gedurende het FODMAP dieet gaan we op zoek naar de FODMAP(s) die bij u klachten veroorzaken. Dit doen we in fasen.

Het FODMAP dieet start met een eliminatiefase van 2-6 weken. In deze fase worden producten die klachten kunnen veroorzaken vermeden. Vervolgens start u met de herintroductiefase. In deze fase worden producten weer één voor één toegevoegd. Als de klachten terug komen, is duidelijk welke FODMAP bij u klachten veroorzaakt. Met deze uitslag kan u uiteindelijk een betere voedingskeuze maken. U weet dan namelijk welke koolhydraat/koolhydraten u kunt vermijden uit de voeding, om klachten te voorkomen.

SiUSmile Diëtistenpraktijk is gespecialiseerd in het FODMAP dieet.
Heeft u vragen of wilt u een persoonlijk voedingsadvies? Neem contact op via info@siusmile.nl of
06-57591140.

Bronnen:

  1. Fodmap Foodies. FODMAP.
  2. Maag Lever Darm Stichting. Heb ik het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?
  3. Maag Lever Darm Stichting. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) in het kort.
  4. Maag Lever Darm Stichting. Welke behandeling is mogelijk bij PDS?
error: Content is protected !!