Heeft u het Prikkelbare Darm Syndroom? Heeft u klachten zoals buikpijn, buikkrampen, een wisselend ontlastingspatroon, winderigheid en/of een opgeblazen gevoel? Wellicht is het FODMAP dieet dan iets voor u. Graag ga ik samen met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Voeding kan namelijk van invloed zijn op uw klachten.

FODMAPs (bepaalde koolhydraatsoorten) zitten in voedingsmiddelen die we dagelijks binnen krijgen. Bijvoorbeeld in een aantal groentesoorten, sommige fruitsoorten en in een aantal graansoorten. Deze FODMAPs kunnen klachten veroorzaken. Het doel van dit dieet is om te onderzoeken welke FODMAPs door uw lichaam goed opgenomen worden en welke FODMAPs het lichaam niet of niet goed opneemt. De niet of niet goed opgenomen FODMAPs kunnen darmklachten veroorzaken.

Het FODMAP dieet bestaat uit verschillende fasen.
– Fase 1: de eliminatiefase
In de eerste fase van het dieet worden FODMAP-rijke voedingsmiddelen vervangen voor vergelijkbare FODMAP-arme voedingsmiddelen. Door de FODMAP rijke voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden, geeft u uw darmen rust. Uw klachten kunnen hierdoor duidelijk verminderen.
– Fase 2: de herintroductiefase
Wanneer uw klachten duidelijk verminderd zijn in de eerste fase, worden FODMAP-rijke voedingsmiddelen in stappen toegevoegd aan het voedingspatroon. In deze fase wordt uitgezocht hoe gevoelig u voor verschillende FODMAPs bent.
– Fase 3: Way of life fase
Wanneer u weet voor welke FODMAPs u gevoelig bent, kunt u in het vervolg uw voedingskeuze hierop aanpassen. Darmklachten kunnen dan voorkomen worden.

Wilt u meer informatie over dit dieet, neem dan gerust contact met mij op via 06-57591140 of via info@siusmile.nl.